“Slavko Hadžić i Joshua Irby autori knjige Križ na brdu – znajući koliko je toga stavljeno na kocku, započeli su potragu za historijom, značenjem, utjecajem, i iznad svega značajem ovog kontroverznog simbola. Ova dva čovjeka su potpuno posvećena znaku, znaku koji je postao sveprisutan u posljednja dva milenija, i sa nekim primjetnim iznimkama se može se naći na svakoj strani svijeta. Upravo ta posvećenost čini njihovo djelo intelektualno iskrenim i vjerodostojnim, koliko i zadatak kojeg su preuzeli na sebe kako bi razotkrili uvriježena stajališta križa po kojima se ljudi identificiraju. Osnovno pitanje koje ova knjiga postavlja jeste, da li se na glavnu poruku križa polaže pravo ili se ona proklamira. Ovo je važno pitanje osobito u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj su nedavna sjećanja na strahote rata počinjene nekad i u ime tog simbola. Tako knjiga i započinje. U njoj, Slavko i Joshua naizmjenično pišu razvijajući paralelni diskurs o križu u kojem nadopunjuju jedan drugoga.

Na taj način, oni prikazuju historijske, biblijske, teološke, političke i osobne aspekte koji stvaraju jedan edukativni, nadahnuti, izazovni i nadasve ohrabrujući narativ.

Kao što mnoge pritoke teku i ulijevaju se u veliku rijeku koja odnosi ogromne količine vode u otvoreno more, Križ na brdu dovodi čitača do glavne i centralne rijeke: poruke križa koja odvodi čovječanstvo do otvorenog stajališta prema osobi Isusa Krista koji je preobrazio jedan od najbrutalnijih i najokrutnijih alata za mučenja i smaknuća u sredstvo spasenja. Ovo važno djelo nas podsjeća i upozorava na pokušaje lišavanja moći križa ili raspetoga Krista, da bismo kroz osobnu Slavkovu priču i Joshuino marljivo zalaganje mogli razumjeti križ u svjetlu života, učenja, smrti i uskrsnuća Isusa Krista po kojemu je Bog pomirio svijet sa sobom. Toplo preporučujem ovo štivo, i nadam se da će ono naći svoj put do mnogih radoznalih čitatelja. Iako će se neminovno pokazati izazovnim a ponekad i teškim za sažvakati, ova će tvrda ljuska, kada se jednom razbije, ponuditi jedan ukusan orah. Pročitajte je! “

 

Dr. KOSTA MILKOV
Direktor Balkanskog Instituta za Vjeru i Kulturu, Skoplje, Makedonija

 


“Križ kao sprava za mučenje na kojoj je Isus iz Nazareta bio raspet postao je od znaka poniženja i sramote najraširenijim i najznamenitijim simbolom krsćanstva. Novi Zavjet o križu Kristovu govori s najvišim dostojanstvom, kao nositelju poruke Božje spasonosne ljubavi, ali ga nigdje ne fetišizira kao sto to čini kasnija neevandjeoska i praznovjerna pučka pobožnost, ili kao što to u naše postkomunističko vrijeme i na ovim etničkim prostorima demonstrativno čine ratom kontaminirane nacionalne religije – politički katolicizam ili njegova istočna varijanta, političko pravoslavlje.

Autorima Križa na brdu dugujemo zahvalnost za hrabrost i kreativnost kojom su ne samo multiperspektivalno nego i interkulturalno (rijetko jedan Bosanac i Amerikanac pišu istu knjigu) pristupili traganju za pravim značenjem tog višeznačno kontroverznog simbola.

Glomazni betonski križevi na brdima nasuprot muslimanskim naseljima zasigurno nisu znak evangelizacije, kako to povremeno ističu visoki krščanski klerici a naivno vjeruju biblijski nepismeni laici, nego su ponajčešće samo jezovit trijumfalistički izraz jednog križ(arski) agresivnog mentaliteta i političko-etnička provokacija koja s onim križem na brdu Golgota nema apsolutno nikakve veze. Križ privlaci i(li) odbija ljude u onoj mjeri u kojoj označuje i zrači Kristovu ljubav. Sve ostalo je samo karikatura jedne promašene ideologije ili bezsadržajni izraz površne religioznosti. O tome nam s različitih pozicija uvjerljivo i vjerodostojno svjedoče autori ove izuzetno relevantne knjige, upučujući nas prema pravom značenju živog i iskustvenog Krist(ij)anstva. “

 

Dr Petar Kuzmić
Rektor Evanđeoskog Teološkog Fakulteta , Osijek, Hrvatska

 


“Zahvalan sam autorima knjige i njihovom nadahnuću da napišu knjigu koja rasvjetljava teorije o križu koje se raspravljaju kroz stoljeća. Sama Biblija govori: “Bez sumnje govor o križu je ludost za one koji propadaju, a za nas koji se spasavamo sila je Božija .”

Knjiga “Križ na brdu” govori o stvarnom razlogu postojanja križa i kako upravo taj križ može u potpunosti promijeniti naš život kada shvatimo što križ stvarno jest !

Balkan je područje čestih sukoba, tenzija i ratova, o čemu ova knjiga i govori, a u njoj možete i otkriti tajnu kako da nam bude oprošteno i kako mi možemo oprostiti drugima, da ne bude više ratova i dođe Božiji mir na ovo područje. Stoga preporučam vam ovu knjigu “Križ na brdu” koja je lako čitljiva, zanimljiva i uzbudljiva da je čitate otvorena srca, bez razlike iz koje pozadine dolazite, da dođe do promjene u vašem životu ! “

 

Pastor Karmelo Kresonja
Evanđeoska crkva Mostar